05.02.2015

123.Healthy vege style - kluseczki śląskie z sosem pieczarkowym

Cześć kochani! :) Zaczynamy nową serię postów na blogu - "Healthy vege style". Z racji tego, że uwielbiam gotować, inspirować się przepisami i jestem wegetarianką, chcę podzielić się z Wami dobrymi przepisami na coś smacznego! Są to przepisy dla każdego, kto tylko ma na nie ochotę :) Dla kulinarnych geniuszy i antytalentów z różnymi upodobaniami kulinarnymi.


Dziś coś z moich ulubionych, czyli kluseczki śląskie z sosem pieczarkowym. Myślę, że każdy zna to danie, to jedno z tradycyjnych. Ostatnio udało mi się je zrobić według przepisu, który pozwolił w łatwy sposób je ulepić. Przepis pochodzi od mojej babci. Na trzyosobową rodzinę, klusek wystarczyło nam na dwa dni. Dodaję również przepis na sos pieczarkowy, który można stworzyć na szybko. Nie jest to specjalny, gęsty sos z wymyślnych grzybów, jednak jeśli nie macie dużo czasu, najłatwiej go będzie przygotować :)



Kluseczki śląskie z sosem pieczarkowym (ok. 40 klusek)

Składniki na kluseczki:
-1 kg ziemniaków
-8/9 łyżek mąki ziemniaczanej (jeśli będzie trzeba dodajcie dziewiątą łyżkę)
-2 jajka

Sposób przygotowania:
1.Obrać i ugotować ziemniaki, aż będą miękkie.
2.Przecisnąć ziemniaki przez praskę lub zmiksować blenderem (ja wolę tę pierwszą metodę).
3.Do wystudzonej masy ziemniaczanej dodać 7 łyżek mąki ziemniaczanej.
4.Zagotować osoloną wodę (łyżeczka soli).
5.Wyrobić ciasto rękoma lub mikserem (będzie trudniej).
6.Dodać 2 jajka, wyrobić ciasto.
7.Dodać 1 lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej (w zależności od konsystencji).
8.Wyrabiać ciasto, aż pochłonie mąkę i jajka.
9.Formować piękne kulki w rękach, a następnie robić w nich dziurkę na środku, spłaszczając je lekko.
10.Gotować na osolonym wrzątku 2-3 minut, aż kluski wypłyną do góry i będą miały dobrą formę (można sprawdzać widelcem).


Składniki na sos:
-250 g pieczarek
-śmietana (może być 30 %)
-cebula
-ząbek czosnku

Przepis na sos:
1.Rozpuścić masło na patelni / w garnku.
2.Obrać cebulę i ząbek czosnku i je poszatkować, podsmażyć na patelni / w garnku.
3.Umyć pieczarki i je pokroić na takie, jakie chcemy mieć w sosie.
4.Pokrojone pieczarki dusić z cebulą i czosnkiem na patelni / w garnku, aż zmiękną (ok. 4 minut).
5.Zmniejszyć ogień do minimalnego, zalać śmietaną (ilość zależna od ilości sosu, jaką chcemy uzyskać).
6.Zostawić na najmniejszym ogniu na ok. 5 minut, by pieczarki oddały swój aromat i smak śmietanie.


Smacznego!
Mamy tutaj jakichś fanów klusek śląskich? :)

9 komentarzy:

  1. Muszą być pyszne! :)

    http://sapphireblog1.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie to wygląda :)

    Zapraszam do siebie i jeśli blog przypadnie Ci do gustu - zaobserwuj :)

    http://justine-juustine.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo miło czytało się tego posta ;) Czekam na kolejne!

    U mnie za kliknięcie w link z TEGO posta zareklamuję Twój blog + zaobserwuję :)
    Mój blog *KLIK*

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają pysznie!
    obserwuje i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach, ale mi narobiłaś chęci, mniam-mniam :)
    Świetny blog!
    Pozdrawiam i zapraszam: http://tomato--and--potato.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają pysznie <3

    Pozdrawiam i życzę miłego weekendu :)
    Anru

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie przepadam ale wyglądają pysznie :)

    Chcesz Zniszcz ten dziennik lub jego kontynuację? A może Gwiazd naszych wina?
    A może post promujący?
    Zapraszam!
    iamfuckingcrazybutiamfreee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają pysznie:)
    Uwielbiam kluski śląskie:)
    Pozdrawiam:)
    Nellyer.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. muszą byc przyszne ^^
    Świetna notka, bardzo podobają mi się zdjęcia jak również twój styl pisania! Oby tak dalej ♥!
    Miłego dnia, Maja.
    www.majkamoryn.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde dobre słowo :)
Cenię Wasze opinie. Są często miłą motywacją.
Pozostawione linki blogów staram się odwiedzać :)

~Olivia~